Radek Koláček

Analýza 1Q 2024: Přehled klíčových událostí

První kvartál letošního roku je za námi, a i tento se neobešel bez zajímavých událostí.

Prim stále hraje inflace, která se zdá být na menším ústupu, než centrální banky očekávaly. Ve Spojených státech překvapila svými výsledky inflace za únor, kde nedošlo k očekávánému snížení u jádrové inflace (tedy bez cen energií a potravin) a cen služeb. Obecně došlo ke snížení, ale návrat do normálu bude nejspíše vyžadovat delší čas, než se původně předpokládalo. S tím souvisí i úrokové sazby, u kterých trh předpokládal, že FED začne s jejich brzkým snižováním, ale i s ohledem na silný trh práce a odolnost americké ekonomiky může dojít k tomu, že současné nastavení na 5,5 % zůstane i po červnovém zasedání. Šéf FEDu, J. Powell, však zopakoval, že letos čeká až tři snížení sazeb. Což jsou pozitivní zprávy pro akciové investory. Navíc byl posunut i výhled růstu HDP, jak pro letošní, tak i pro příští rok.

ČNB naopak v letošním roce snížila základní úrokovou sazbu již dvakrát, celkem o 1 p.b., a nadále pokračuje v rétorice postupného snižování. Stejně jako další centrální banky sleduje proinflační tlaky, které by mohly zapříčinit opětovný růst inflace. Ta se v meziročním vyjádření dostala do 2% cíle ČNB. Mírně silnější zůstává i trh práce, kdy nezaměstnanost zůstává pod 4 % a počet pracovních míst přesahuje 250 tis. S ohledem na další snižování základních sazeb, nejen v ČR, se jeví jako zajímavou příležitostí dluhopisy a dluhopisové fondy, které jsou k sobě inverzní, tzn. když klesají úrokové sazby, stávající dluhopisy s vyššími kuponovými sazbami, než jsou aktuálně nabízené sazby, se stávají atraktivnějšími.

 Jak si vedly jednotlivé trhy a nástroje

Americký index S&P 500 od začátku roku svým investorům připsal do konce března přes 10 %, stejně tak i technologický index Nasdaq 100. Zejména je táhly technologické společnosti, jako NVIdia (67 %) nebo Amazon (20 %).

Investoři na pražské burze si vedli také relativně dobře, když pražský index PX připsal od začátku roku do 31. března přes 7 %.

Zlato atakovalo nová maxima a dosáhlo úrovně až 2230 dolarů za unci (31,1 g), a zhodnotilo se od začátku roku o více než 8 %.

Trendy

Investoři v prvním čtvrtletí 2024 hledali bezpečí v tradičních „bezpečných přístavech“, jako jsou vládní dluhopisy a zlato, kvůli zvýšené tržní nejistotě. Současně, někteří investoři začali projevovat zájem o alternativní aktiva, jako jsou kryptoměny a udržitelné investiční fondy, které zaznamenaly zvýšený příliv kapitálu v reakci na rostoucí zájem o udržitelnost a technologické inovace. I přes mírnou korekci, která přišla na akciový trh, bude o ten zájem nadále růst v souvislosti s tím, jak se začnou snižovat úrokové sazby. Stejně pak lze očekávat i růst cen dluhopisů a opětovný růst nemovitostního trhu.

Možným rizikem zůstává eskalace konfliktu na blízkém východě a oddálení poklesu sazeb do roku 2025.

sdílet článek

DALŠÍ ČLÁNKY

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

16. 2. 2023

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

26. 1. 2023