Radek Koláček

Investiční výhled pro rok 2024: Trendy, Příležitosti a Hrozby

Jaký bude příští rok z pohledu investic?

Do konce roku nám zbývá posledních pár dní a takové období vždy vybízí k zamyšlení, jednak nad končícím rokem, ale také nad tím, co nás může v tom novém roce čekat.

Každý rok přináší nové výzvy a příležitosti na finančních trzích, a je důležité být dobře připraven.

V tomto článku se zamyslím nad klíčovými trendy, příležitostmi a hrozbami, které by mohly ovlivnit naše investice v nadcházejícím roce.

Trendy na finančních trzích:

Rok 2024 může být poznamenán opět několika významnými trendy. Prvním takovým může být pokračující růst různých kryptoměn, včetně nejznámějšího Bitcoinu. Ten navíc čeká i tzv. půlení. Investoři by měli sledovat i trendy v oblasti zelených investic a udržitelných energetických projektů, neboť se očekává zvýšený tlak na snižování emisí CO2. Co bude ovlivňovat finanční trhy i v příštím roce budou úrokové sazby centrálních bank. Ty v posledních dvou letech zvyšovaly své základní sazby a nyní se pomalu dostáváme do období, kdy by mohly opět začít s postupným snižováním. Velkým tématem se stává také umělá inteligence a její masivní využití.

Příležitosti pro investory:

Spolu s tím, jak se začnou snižovat úrokové sazby, by proti tomu mohly zaznamenat růst dluhopisy a dluhopisové fondy. V roce 2024 by mohlo být zajímavé sledovat určité sektory, které by mohly nabídnout investiční příležitosti. Například biotechnologie a technologie spojené se zdravotní péčí. Rovněž stojí za to sledovat nové technologické inovace, které by mohly změnit, nejen, průmyslové odvětví.

Hrozby a rizika:

Je důležité být si vědom i potenciálních hrozeb a rizik. Globální geopolitické události, jako jsou obchodní spory mezi velmocemi, mohou ovlivnit ekonomickou stabilitu. Rovněž inflace a zvýšené náklady na energie mohou mít negativní dopad na ekonomiku a investice. Pamatujte, že riziko je nedílnou součástí investování, a proto je důležité mít správně tato rizika identifikována a mít své investice správně diverzifikovány.

Diversifikace portfolia zůstává klíčovou strategií pro snižování rizika. Investoři by měli rozložit své investice do různých tříd aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a alternativní investice. Pamatujte také na geografickou diverzifikaci a investování do různých odvětví.

A co závěrem? Musím zdůraznit, jak významný je dlouhodobý investiční plán. Je klíčové, abyste zůstali trpěliví a neupadali do paniky při krátkodobých výkyvech na trzích nebo při zprávách, které mohou vzbudit obavy. Jsem zde, abych vás provázel každým krokem vaší investiční cesty, od sestavení plánu a výběru správných investičních nástrojů až po nastavení strategie. Ale co je nejdůležitější, jsem tu, abych vám poskytl jistotu a klid i v neklidných časech.

S důvěrou v náš investiční plán můžeme vstoupit do nového roku, připraveni čelit výzvám a příležitostem, které přinese.

sdílet článek

DALŠÍ ČLÁNKY

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

16. 2. 2023

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

26. 1. 2023