Radek Koláček

Hypotéka a investice

Jak spolu vůbec může souviset hypotéka a investice? Jde přeci o jiné produkty, možná to u někoho dokonce vyvolá pocit, že zcela protichůdné, a že se vzájemně vylučují. 

Proč tedy zmiňuji oba produkty? Je totiž velice pravděpodobné, že patříte mezi ty, kteří k pořízení vlastního bydlení využili hypotéku. Podle průzkumu z roku 2019 má totiž každý pátý Čech hypotéku. Tisíce lidí se tak uvázaly k tomu, že po následujících několik let budou bance splácet velkou částku. Z průzkumu také vyplývá, že nejčastěji si lidé berou hypotéku mezi 1 – 2 miliony Kč, a to na dobu přesahující 20 let. 

Nyní už se pomalu dostanu i k druhému produktu, o němž je tento článek a čímž jsou investice. 

Díky investicím můžete splatit svou hypotéku dříve! 

Kombinace hypotéky a investic nám umožní splatit hypotéku dokonce dříve, než bylo původně v plánu. Jak to?

Uveďme si to na příkladu pana Nováka a pana Zkušeného:

Pan Novák využil na pořízení vlastního bydlení hypotéku ve výši 2 mil. Kč s roční úrokovou sazbou ve výši 1,89 %. Splácet bude 9998,59 Kč měsíčně po dobu 20 let. Panu Novákovi již nezbývají další prostředky na to, aby mohl někam investovat či aby si odkládal peníze bokem. Po 20 letech tedy pan Novák splatí celou sumu, ale nemá vytvořenou žádnou rezervu. 

Pan Zkušený si sjednával také hypotéku, na stejnou výši i se stejnou roční úrokovou sazbou, ale zvažoval, jestli splatit hypotéku co nejdříve, v jeho případě taky za 20 let, a nebo jestli jí „natáhne“ na 30 let, a rozdíl v měsíční splátce bude investovat. Rozdíl v měsíční splátce činí 2731,76 Kč, tedy samotná měsíční splátka hypotéky na dobu 30 let je 7266,83 Kč. Pan Zkušený bude rozdíl investovat pravidelně každý měsíc po celou dobu trvání hypotéky. Teď můžete hádat, za jak dlouho by mohl pan Zkušený splatit zbývající hypotéku, když by se mu jeho investice zhodnocovala každý rok 6 %. 

.

.

.

17 let a 5 měsíců. Za tuto dobu je schopný pan Zkušený zaplatit zbývající částku z hypotéky (987 tisíc Kč). Takže je to ještě dříve, než kdyby se rozhodl pro hypotéku na 20 let. Pokud by však nechtěl splatit zbývající část hypotéky, a dále pokračoval v investování, tak v roce, kdy splatí hypotéku, má ve svých investicích přes 2,6 mil. Kč. 

Pořád si myslíte, že se nedá skloubit hypotéka a investice?  Rádi byste zkonzultovali vaší situaci? Domluvte si se mnou schůzku.

sdílet článek

DALŠÍ ČLÁNKY

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

16. 2. 2023

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

26. 1. 2023