Radek Koláček

Investice vs. válka

Dnes je to týden od prvního útoku Ruska proti Ukrajině. Situace, která se v takovém rozsahu v Evropě objevila po několika desítkách let, a které, jak už jsme si i mnozí z nás mysleli, nebudeme muset být svědky. 

Hned po prvních hodinách útoků se začaly objevovat zprávy o nových sankcích, nejen tedy ekonomických, namířených proti Rusku. V návaznosti na všechny tyto události reagovaly trhy po celém světě. Jak ty akciové, komoditní tak i ty, na kterých se obchodují různé měny. 

Pro představu, například nejsledovanější americký index S&P 500 (ukazatel, který v sobě zahrnuje zhruba 500 největších společností, které se obchodují na US burzách) se v prvních fázích obchodování propadl o zhruba 3 %, avšak po oznámených sankcích proti Rusku se propad otočil a zakončil obchodní den navíc v + 1,5 %. Naproti tomu ruský index MOEX se v den invaze propadl o zhruba 25 %. O víkendu pak bylo oznámeno, že se ruská burza uzavře do odvolání. Akcie ruských firem, které se obchodují na londýnské burze, však ztratily přes 98 % své tržní hodnoty. Podle agentury Bloomberg tak ztratily na hodnotě přes 13,2 bilionu Kč. 

A jak si vedl tzv. bezpečný přístav, tedy zlato? V prvních hodinách konfliktu cena zlata obchodovaného na burze vylétla až na hodnotu 1970 USD za unci. Poté však cena postupně klesala a aktuálně se pohybuje okolo 1935 USD. 

Jak se v této situaci zachovat? 

Ač je tato situace děsivá a může v nás tento konflikt vyvolávat velký strach, co se týče investic, je zapotřebí zachovat chladnou hlavu. Dodržet svůj investiční plán a horizont, tedy dobu na kterou jsme danou investici zamýšleli, je v takových nečekaných situacích nejdůležitější. Dělat ukvapené závěry a případně rušit své investice z důvodu krátkodobého propadu trhu, když investujete dlouhodobě, by byla chyba. Naopak, pokud můžete, využijte případných propadů na trhu pro investování. 

Jak se v podobných situacích chovaly trhy? Níže naleznete výběr několika světových událostí a jejich vliv na index Dow Jones (ukazatel 30 největších a nejobchodovanějších společností v USA)

· 1. světová válka – Index DJIA propadl o více než 30 % a trhy zůstaly uzavřeny po dobu dalších 6 měsíců. Po znovuotevření v roce 1915 vyrostly o zhruba 88 %. Od začátku války až po její konec trhy vyrostly v průměru o 8,7 % ročně. 

· 2. světová válka – Dow Jones první den invaze Hitlera do Polska vyrostl o 10 %. V době, kdy Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor, akcie poklesly o necelé 3 %. Po dobu trvání války vyrostl index v průměru o 7 % ročně. 

· Kubánská krize – V roce 1962 visela ve vzduchu 3. světová válka, když SSSR umístil své rakety na Kubu. Index reagoval v této době poklesem o 1,2 %. Do konce roku však vyrostl o 10 %. 

· 11. září – Akcie se v návaznosti na teroristické útoky propadly přibližně o 15 %. V následujících měsících však předchozí ztráty umazaly. 

Zdroj: www.fortune.com/2022/02/24/russia-ukraine-stocks-nasdaq-bear-market-dow-jones-historical-reaction-war/

Jak můžete vidět výše, trhy se z propadů vždy oklepaly a svým investorům přinesly další zisky. Samozřejmě platí, že výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. Mějte svůj investiční plán, ve kterém budete připraveni na podobné situace. Pokud jej ještě nemáte, neváhejte mi napsat a společně vytvoříme takový plán a takové portfolio, které ochrání jednak vaše úspory, ale z dlouhodobého hlediska je i zhodnotí, a vy tak dosáhnete svých finančních cílů. Se svými klienty totiž v plánech počítáme i s nepříjemnými situacemi na trhu a jejich portfolia tomu přizpůsobujeme, ale zároveň se i připravujeme na případné využití následného propadu, který trh může zachvátit. Jak se na to připravujeme? Ozvěte se mi! 

Osobně doufám, že tato válka brzy pomine a opět nastane v Evropě mír, za který naše předchozí generace tak tvrdě bojovaly, a který dá všem lidem, ať už na Ukrajině, tak i v Rusku, skutečnou svobodu. 

Radek Koláček

sdílet článek

DALŠÍ ČLÁNKY

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

16. 2. 2023

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

26. 1. 2023