Radek Koláček

Emoce vs. investování

Co je špatným rádcem a častou příčinou neúspěchu při investování? 

Když pominu investici do projektu, který nemá přidanou hodnotu nebo se do budoucna jeví neperspektivně, případně je velice složitý až netransparentní či rovnou vypadá jako nějaký podvod, jsou nejčastější příčinou toho, že o své investované prostředky přijdeme, naše emoce. 

Ať chceme nebo ne, často se rozhodujeme na základě emocí. Jaké emoce se v nás probudí záleží na vnějších faktorech, které na nás působí, případně v jakém prostředí se nacházíme. To jsou, pro zjednodušení, situace pozitivní a negativní. Pozitivní situace v nás vyvolá nejčastěji příjemné emoce jako jsou radost, důvěra. Negativní pak vyvolá emoce jako jsou strach, hněv, smutek a podobně. 

S jakými emocemi se můžeme setkat při investování? 

Se všemi výše popsanými. Jak to? Je to jednoduché. Pravděpodobně investujete finanční prostředky, které jste sami vydělali. Pokud nemáte ještě s investováním zkušenosti, zkuste si to alespoň představit. Máte tedy zainvestovanou nějakou vyšší částku v akciích nějaké společnosti či akciového fondu (klidně si dosaďte jakýkoliv jiný investiční nástroj). Sledujete jak se vyvíjí trh a najednou přichází menší krize a trh začne postupně klesat a s tím i hodnota vaší investice. Vidíte, jak se hodnota každou hodinou snižuje, začíná vás přepadat strach, že je vaše investice nevhodná a znejistíte. Vaše negativní emoce navíc živí média, která celou věc zveličí a umocní ve vás vaše pocity. Rozhodnete se tedy vybrat zbytek peněz, abyste nepřišli ještě o víc. Přesně v tento moment jste se rozhodli neracionálně, pouze na základě své emoce – strachu. 

Myslíte si, že jste udělali dobře? 

Naopak. Vzhledem k možné kolísavosti trhů nejde o nic zvláštního. Trhy nerostou celou dobu pouze nahoru a případný „propad“ je naprosto normální a neměl by investora, který je například i na začátku svého investičního plánu, nijak více znepokojovat.  

Co je pro investora tedy důležité? 

Důležité je mít nastavený investiční plán – jak se budu v různých situacích chovat, případně mít alespoň investiční horizont – tedy jak dlouho chci mít zainvestováno.

Další faktor, který mi může hrát takzvaně do karet je pravidelnost a dlouhodobost. Investujete pravidelně? Skvělé, případný propad na trhu vám totiž přidá více akcií do vašeho portfolia – nakupujete levněji. A dlouhodobost? Dnešní propad na trhu nebude mít vliv na můj dlouhodobý cíl. 

Dvě rady na závěr:

1) Kupujte za levno

2) Prodávejte za draho 🙂 

Níže krásná ilustrace, jak fungují emoce při investování

Radek Koláček

sdílet článek

DALŠÍ ČLÁNKY

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

16. 2. 2023

Přihlášení na seminář

INVESTOVÁNÍ

příležitost anebo hrozba?

konaného dne

26. 1. 2023